fredag 27 maj 2016

Fredagen den 27/5

Hej bloggläsare, 

I dag är det fredag igen och skolavslutningen närmar sig med stormsteg. I dag regnar det men vi klär på oss regnkläder och är ute ändå. 

I går torsdag när Karin kom till klassrummet på morgonen så hade två av våra fem puppor blivit fjärilar. De prövade sina vingar men när vi alla var i klassrummet och jobbade så satt de mest på grenarna vi lagt ner i buren. Under dagen blev även två till färdiga fjärilar och den femte var på gång. När vi kom till klassrummet i dag fredag så hade den femte fortfarande inte kommit ur sin puppa. Karin ringde då företaget Hands on science som vi beställt larverna från och de förklarade att den inte skulle klara sig. Vingarna hade torkat kring kroppen och den satt fast i bitar av sin puppa. 
Vi la ut fjärilen i skogen, därefter pratade vi om naturens gång och att den säkert blir mat åt något annat djur. 

(Det blev många frågor att prata kring. Kanske tar eleverna upp det hemma också.)

Så nu har vi fyra tistelfjärilar i klassrummet som vi matar med blommor, apelsin och sockervatten. Vi kommer att släppa ut dem i början på nästa vecka. Då kommer fjärilarna, om vi har tur, att lägga ägg som blir nya larver och sedan nya fjärilar. 

I svenskan har vi tittat på Alla vi barn i bullerbyn. Vi har målat och berättat om den gård vi helst skulle vilja bo på. I dag ska vi fortsätta med att välja en av karaktärerna och skriva något om denne. Det är spännande att jämföra filmen med hur vi lever i dag. Det finns många skillnader samtidigt som vi ser flera likheter också. Filmen utgör ett bra diskussionsunderlag när det gäller samhället förr och nu. 

På måndag är det Särskolemästerskapen i Danderyd. Elever från årskurs 4 och uppåt är med. Vi kommer åka dit innan lunch och titta på de som deltar från vår skola. Lunch äter vi på skolan. De elever som deltar i mästerskapet tar med egen lunch. Berörda föräldrar har fåtr information. 

Nästa vecka, v. 22
Onsdag Idrott
Torsdag Simning

Trevlig helg. 

1-4 AInga kommentarer:

Skicka en kommentar